27-05-2020 - Det bliver pt. arbejdet på at få hjemmesideprogram.dk opgraderet, således at guiden er opdateret med state-of-the-art hjemmesideprogrammer.

Visuelt hjemmeside program

Nemt hjemmesideprogram - WYSIWYG HTML-editor

Man behøver ikke nødvendigvis at forstå kodesprog for at lave en hjemmeside. Der findes flere gode PC programmer som kan bruges til at designe en hjemmeside. Fælles for disse programmer er, at man visuelt kan se den hjemmeside man laver. Inden for termologien bliver dette kaldt WYSIWYG, som står for "What You See Is What You Get", eller på dansk "Det du ser, er det du får".

Det fungerer på den måde, at man trækker nogle elementer ind på et slags lærred. Det kan for eksempel være et billede eller et tekstfelt. Man kan også justere på skrifttyper, størrelser, farver mm. Mens man arbejder på hjemmesiden, genererer og sammensætter programmet en række koder i baggrunden bestående af HTML og CSS (byggestenene i alle hjemmesider). Man kan til hver en tid skifte fra det visuelle vindue til det vindue med selve koderne. Hvis man kender til lidt HTML, kan man altså også kode videre på hjemmesiden i programmet. Derfor hedder det meget passende en "HTML-editor", eller et HTML-redigeringsværktøj, som man nok vil kalde det på dansk.

Gode programmer uden koder

Nedenfor ses nogle af de bedste hjemmesideprogrammer / WYSIWYG HTML-editorer på markedet lige nu. De er alle soom minimum kompatible med Windows.

  • Adobe Dreamweaver
  • Microsoft Expression Web
  • SeaMonkey
  • CoffeeCup HTML Editor
  • NetObjects Fusion

Fordele og ulemper ved WYSIWYG-programmer

Der er både fordele og ulemper ved denne form for hjemmesideprogram / WYSIWYG HTML-editor. Først og fremmest er det en nem måde at lave en hjemmeside og at man hele tiden kan se det produkt man laver, er noget som tiltaler mange nybegyndere inden for hjemmesideudvikling. Det kan ligeledes være en god måde at stifte bekendtskab med HTML-koder, da man hele tiden kan skifte mellem visuelt design og kodesprog, og dermed se hvordan HTML-koden ser ud for eksempelvis et billede.

Når det så er sagt, så er det svært for et program at generere en flot og strukturet kode. De fleste hjemmesideprogrammer af denne type laver faktisk nogle koder, som ville få en ægte webudvikler/programmør til at ryste på hovedet. Kvaliteten behøver ikke nødvendigvis at have nogen betydning, men det kan give andledning til bl.a. kompalitetsproblemer med andre browsere eller langsom loading af siden. Disse programmer har altså også nogle svagheder, og den største ulempe er nok prisen. Langt de fleste af programmerne er nemlig ikke gratis. Prisen varierer meget og koster alt fra få hundrede kroner til flere tusinde. Som regel er der dog en gratis-version, så man kan afprøve programmet inden man foretager sig yderligere.

Skal man vælge et WYSIWYG program?

Skal man så vælge et WYSIWYG program til næste hjemmesideprojekt? Som udgangspunkt er det et fornuftigt valg, hvis man gerne vil have fuld kontrol over web designet, men ikke har forstand på koder. Man skal dog være opmærksom på, at det oftest er statiske hjemmesider (Eks: mindre hjemmesider eller hjemmesider med oplysning og information såsom firmahjemmesider) man laver med disse programmer. Det kan godt lade sig gøre med flere at programmerne at lave en dynamisk hjemmeside, men det kan kræve et godt kendskab til programmet.

Et alternativt hjemmesideprogram kan være et CMS (Content Management System), som er et system hvor man kan tilføje og redigere indholdet direkte på hjemmesiden. Man har ikke samme frihed med hensyn til eget design, men til gengæld findes der rigtig mange skabeloner og temaer man kan vælge imellem. CMS er den mest populære type af hjemmesideprogram pga. indholdsstyring og fordi det kan gøres meget billigt. Lidt firkantent kan man sige, at man skal overveje hvad der er vigtigst: Muligheden for 100 % indflydelse på webdesignet eller muligheden for at kunne redigere på indholdet online.